La multi ani tuturor romanilor!  


La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.
Ziua de 1 decembrie 1918 marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).

Cand eram mic imi placea ziua de 1 decembrie pentru faptul ca mergeam sa urmaresc fanfara militara, sa vad soldatii ce defilau prin centrul orasului si depuneau coroane de flori in memoria celor care s-au jertit pentru tara. La vremea aceea admiram foarte mult aceste parade militare.
Am crescut si am inceput sa iubesc ziua de 1 decembrie pentru faptul ca nu mergeam la scoala si chiar ma ofticam cand se nimerea ca 1 decembrie sa fie in weekend.
Azi, inca, ma bucur ca nu ma duc la serviciu, tot nu fac nimic deosebit in cinstea acestei zile, dar macar simt bucuria zilei nationale. Bucurie ce s-ar putea traduce cu mandria de a fi roman, aceasta mandrie fiind data de lectiile de istorie cu Mos Ion Roata si cu cei care s-au jertfit pentru aceasta unire de-a lungul timpului.
Chiar ar trebui ca TVR sa realizeze documentare istorice cu Marea Unire, asa cum au fost cele cu Romania in cel de-al doilea razboi mondial.

AddThis Social Bookmark Button

0 comentarii

Trimiteți un comentariu
Poker online Romania - invata sa joci poker pe Internet. Pe bani reali sau virtuali.