Antioxidanţi naturali pentru ambalajele din materiale plastice  

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a dezvoltat o tehnologie care foloseşte compuşi antioxidanţi naturali pentru a rezolva problemele întâmpinate de ambalajele din materiale plastice. În aproape orice aliment preambalat in materiale plastice, pe care îl găsiţi astăzi pe rafturile din magazine, sunt introduse E-uri (produse de sinteza = toxice) pentru a le mari atractivitatea prin culoare şi aromă. Pentru prelungirea duratei lor de valabilitate alte substanţe chimice de sinteză cu rol de antioxidanti sunt adaugate pentru îmbunătăţirea rezistenţei termice şi la radiaţii a ambalajului. Produsul, în contact permanent cu ambalajul preia o parte din aceste substante în compoziţia sa, devenind toxic. Prin folosirea repetata a acestor compusi toxici, corpul uman ii preia, iar acumularea lor in corp creaza tulburari de metabolism. Noua tehnologie pe care o lansează ICPE-CA pune la dispozitia pietii aceste substanţe antioxidante cu o biocompatibilitate perfecta, dublata de un efect benefic asupra sanatatii consumatorilor bazate pe extracte naturale obţinute din plante. Acestea sunt extrem de eficiente in mentinerea proprietatilor initiale ale produselor datorita activitatii lor de îmbunătăţire a rezistenţei termice şi la radiaţii în condiţiile introducerii lor în compoziţia ambalajelor fabricate din materiale plastice. Efectul lor stimulativ si surativ asupra organismului uman este o calitate evidentă în comparaţie cu produsele care se folosesc în prezent, mentinand produsele nealterate pentru o perioada lunga de timp. Antioxidanţii izolaţi din plante lamiaceae sunt urmatorii:
Salvie - Acid carnosic, carnosol, rosmanol, acid rosmarinic;
Rozmarin - Acid carnosic, carnosol, rosmanol, acid rosmarinic;
Cimbru sălbatic - Carnosol, rosmarinic acid, carvacrol, thymol;
Oregano - Derivaţi ai acizilor fenolici, flavonoide, tocopheroli.
Aplicatii: • producerea de foi pentru solarii
• fabricarea de saci pentru transportul şi depozitarea seminţelor
• fabricarea de uleiuri comestibile, margarine, esenţe alimentare, conserve
• prepararea produselor culinare
• produse cosmetice
Utilizatori: • producători de ambalaje pentru agricultură şi industria alimentară
• fabrici de conservare a legumelor
• intreprinderi mici pentru prepararea de produse alimentare
• asociaţii agricole şi mici intreprinzători pentru conservarea produselor comestibile pastrate pe timp lung
Tehnologia de producere a antioxidantilor naturali ca extracte din plante reprezinta un castig enorm pentru sanatatea consumatorilor, reprezinta o alternativa pentru produsele industriale de sinteza si confera posibilitatea fabricarii de produse competitive, la preturi atractive.

AddThis Social Bookmark Button

0 comentarii

Trimiteți un comentariu
Poker online Romania - invata sa joci poker pe Internet. Pe bani reali sau virtuali.